Most

Líquid obtingut a partir del raïm després d’aixafar-lo i de separar-ne les parts sòlides. Most flor, el primer que raja de la tina, abans de fermentar; i el de més qualitat. Un dels mètodes emprats a la zona per fer aclarir més ràpidament el most consistia en tirar sal a Saber més…

Per laia, Fa ,

Mistela

Licor fabricat a base de most i alcohol, en una proporció d’un litre d’alcohol per cada set de most, o a bé un litre i quart per cada vuit de most. L’alcohol evita la fermentació, i en resulta un licor dolç. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Mares, pòsits, solatge, soliatge

1 Impureses dipositades al fons de les bótes o ampolles, procedents del raïm, llevats morts i matèria tànica que el viticultor separa en trascolar, per decantació. 2 Primer vi posat a la bóta i que no s’arriba a buidar mai del tot. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Grau

1 Densitat de sucres que conté un most, dit grau Beaumé. Es pot calcular de manera aproximada el grau que farà un vi mesurant amb el mostímetre o pujamostos la quantitat de sucres que conté el most. Així, de manera tradicional s’afirma que quan el mostímetre marca per sota de Saber més…

Per laia, Fa ,

Ferreny

Dit del vi poc fi de gust, aspre, espès i poc agradable, sovint de molta graduació.

Per laia, Fa ,

Estitllat

1 Dit del vi ben aclarit, net d’impureses, translúcid i nítid en observar-lo a contrallum. 2 Dit del cel sense cap núvol, que assenyala bon temps. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Clar, claret, vi

1 Vi obtingut del raïm negre, especialment sumoll, deixant fermentar el most sense la rapa ni la pellofa, o bé deixant-li durant molt poc de temps. 2 Vi elaborat a base de raïm picapoll collit principalment al terme d’Artés, i obtingut deixant-lo fermentar amb la rapa. 3 Vi obtingut després Saber més…

Per laia, Fa ,