ELS ÚLTIMS BOTERS DE MANRESA

Sabíeu que abans el vi es guardava en bots de pell impregnats de pega? Poca gent de Manresa recorda ja el boter Quinqué, del carrer Guimerà. El seu fill Ramon no va continuar l’ofici, però coneix molt bé totes les operacions. Amb ell ens endinsem en el laboriós art de la boteria.

LA PICARESCA DE PAGAR PARTS

Moltes famílies pageses del Bages treballaven la vinya com a parcers. Això significa que la terra no era de la seva propietat, sinó que tenia un amo a qui havien de pagar una part de la verema en concepte d’arrendament. A l’hora de pagar parts, cada pagès tenia els seus trucs per mirar de sortir-hi perdent al més mínim…

El viver de la malvasia roja

Coneixeu la malvasia de l’Estruch? Hem anat a ca l’Estruch (Navàs), on l’Andreu i l’Àngela ens han explicat com un avantpassat va anar al Rosselló a buscar peus americans i els va empeltar amb sarments d’unes malvasies roges que havien sobreviscut a la fil·loxera.

Barraca de Cal Companyó

La visita a Cal Companyó del Pont de Vilomara, per entrevistar el Josep Gonfaus (1949), ens ha portat a descobrir aquesta magnífica barraca. No gaire lluny de la barraca, tenen una vinya que va ser plantada el 1902. Quan l’estaven plantant va tenir lloc la tràgica explosió de la caldera de vapor de la fàbrica Jover.