BOIXES, GARBONS I AIXETES

Els pagesos d’abans passaven autèntics maldecaps per clarificar el vi i deixar-lo net d’impureses -les parts sòlides del raïm.

LA PICARESCA DE PAGAR PARTS

Moltes famílies pageses del Bages treballaven la vinya com a parcers. Això significa que la terra no era de la seva propietat, sinó que tenia un amo a qui havien de pagar una part de la verema en concepte d’arrendament. Els contractes de parceria, que encara existeixen avui en dia, són hereus de l’emfiteusi, un règim d’explotació que s’implantà a l’Edat Mitjana i que es popularitzà en els segles XVIII i XIX amb la fórmula de la “rabassa morta”.

MÉS D'UN SEGLE DE VINYES

Les famílies pageses passaven moltes hores a la vinya. Quan es va popularitzar la fotografia, a moltes els agradava retratar-s’hi. Sobretot durant les veremes, que eren dies d’alegria, en què familiars i amics s’aplegaven per recollir el fruit de tot un any de feina.

ELS ÚLTIMS BOTERS DE MANRESA

Sabíeu que abans el vi es guardava en bots de pell impregnats de pega? Poca gent de Manresa recorda ja el boter Quinqué, del carrer Guimerà. El seu fill Ramon no va continuar l’ofici, però coneix molt bé totes les operacions. Amb ell ens endinsem en el laboriós art de la boteria.