Most

Líquid obtingut a partir del raïm després d’aixafar-lo i de separar-ne les parts sòlides. Most flor, el primer que raja de la tina, abans de fermentar; i el de més qualitat. Un dels mètodes emprats a la zona per fer aclarir més ràpidament el most consistia en tirar sal a Saber més…

Mistela

Licor fabricat a base de most i alcohol, en una proporció d’un litre d’alcohol per cada set de most, o a bé un litre i quart per cada vuit de most. L’alcohol evita la fermentació, i en resulta un licor dolç. Foto: Maria Estruch

Mares, pòsits, solatge, soliatge

1 Impureses dipositades al fons de les bótes o ampolles, procedents del raïm, llevats morts i matèria tànica que el viticultor separa en trascolar, per decantació. 2 Primer vi posat a la bóta i que no s’arriba a buidar mai del tot. Foto: Maria Estruch

Grau

1 Densitat de sucres que conté un most, dit grau Beaumé. Es pot calcular de manera aproximada el grau que farà un vi mesurant amb el mostímetre o pujamostos la quantitat de sucres que conté el most. Així, de manera tradicional s’afirma que quan el mostímetre marca per sota de Saber més…

Ferreny

Dit del vi poc fi de gust, aspre, espès i poc agradable, sovint de molta graduació.

Estitllat

1 Dit del vi ben aclarit, net d’impureses, translúcid i nítid en observar-lo a contrallum. 2 Dit del cel sense cap núvol, que assenyala bon temps. Foto: Maria Estruch

Clar, claret, vi

1 Vi obtingut del raïm negre, especialment sumoll, deixant fermentar el most sense la rapa ni la pellofa, o bé deixant-li durant molt poc de temps. 2 Vi elaborat a base de raïm picapoll collit principalment al terme d’Artés, i obtingut deixant-lo fermentar amb la rapa. 3 Vi obtingut després Saber més…