Llaurar

Remoure la terra amb l’arada, bo i dibuixant-hi solcs, que la facin més esponjosa i la preparin per a rebre l’aigua de les pluges i fructificar millor. Val més llaurar de lluna vella si es vol mantenir la saó, però si el que es vol és matar el gram i Saber més…

Herbejar, herbeiar

Tallar de socarrel les males herbes que es fan a la vinya, perquè no xuclin l’aliment que ha de rebre el cep. Sol fer-se a darrers de juny.

Fonyar, funyar

Aixafar o trepitjar el raïm amb els peus per a extreure’n el most. Foto: Ca la Carbonera, Navarcles.

Fangar

Regirar la terra amb la palafanga, de manera que la que anava a baix vagi a dalt perquè es meteoritzi, en una profunditat d’entre un i dos pams.

Espodassar

1 Podar els ceps deixant-los els sarments llargs per a preservar-les de la gelada. Posteriorment es procedirà a la poda completa quan el temps s’hi adigui. 2 Podar llarg per tal d’obtenir major producció. Aquesta acció explota el cep excessivament i el malmet de cara a futures collites.

Esgriolar o escabriolar

Treure griols, cabriols o brots que creixen al nus dels nous sarments, entre aquest i el pàmpol. S’aprofita també per treure brots de la soca i per escapçar el sarments massa llargs.

Escatar

Tallar les herbes d’entremig dels ceps amb un magallet o el xapo, després d’haver llaurat. Es fa a l’estiu.

Esbrollar

Netejar el cep dels brots que treu a la soca per a què no xuclin la saba dels que han de fruitar.