Cove

1 Recipient de forma troncocònica, amb dues nanses, fet de canya i vímet, més fondo que ample habitualment, que s’utilitza per arreplegar els raïms acabats de collir, entre d’altres usos. 2 Mesura equivalent a 70-90 quilos. Foto: Cal Pere Joan, Marganell. Maria Estruch

Cistelló, cistelló del sulfat

Cistella petita de vímet i canya, generalment folrada d’arpillera, que s’empra per desfer el sulfat, però també per d’altres usos sense folrar. Foto: Maria Estruch

Cistella d’empeltar

Recipient, generalment de zenc, amb diversos departaments, que servia per a portar les agulles o empelts i les eines d’empeltar (ganivet, tisores de podar) i la ràfia. Foto: Maria Estruch

Cistell/-a

Recipient de vímet i canya, de forma ovalada, amb el cul més petit que la boca, d’una sola nansa, que s’utilitza per a arreplegar els raïms o d’altres productes. Foto: Maria Estruch

Cassa

Recipient d’aram, llautó o zinc, de forma de con truncat invertit, amb mànec llarg de fusta, que s’utilitza per a trascolar el vi acabat de premsat del biot o dipòsit i passar-lo a una portadora, o bé per treure aigua d’un dipòsit, una bassa, etc. Foto: Vinya del Conrado, Navàs. Saber més…

Carretell

1 Boteta petita, d’entre mitja i dues cargues, utilitzada per al vinagre, el vi blanc, vi de pair, aiguardent o vi de missa. 2 Mesura equivalent a 9 quartans o 68’28 litres. Foto: Maria Estruch

Caperó, capetxó, caputxí, capell

Utensili d’espart, de forma més o menys cònica, per a tapar les portadores un cop plenes, perquè en dur-les a bast no es vessés el raïm. Foto: Ca l’Aiguader, Sant Vicenç de Castellet. Arxiu Ceptinavi.

Cantimplora

1 Espècie de sifó format per un tub amb un braç llarg i un de curt, que serveix per a treure el vi de les bótes; xucla per la pressió causada pel pes de l’aire sobre el líquid que traspua. També serveix per regar xuclant l’aigua i fou un invent Saber més…

Cabàs

Recipient ovalat, de vímet, espart, palma i/o canya, d’un pam d’alt aproximadament, amb dues nanses, per a recollir raïm, repartir el fems, terra o d’altres usos.  

Broc

Obertura més o menys gran, d’una ampolla o porró, que té la forma cònica o d’un canó i serveix per abocar el contingut del recipient o omplir-lo. Foto: Maria Estruch. Museu Comarcal de Marnesa