Vaixell

óta antiga de fusta de roure generalment, de 10 i 18 cargues de capacitat, amb els cèrcols de fusta i un forat rectangular prou gran per passar-hi una persona amb comoditat.

Per laia, Fa ,

Tapa de tina

Conjunt de diverses posts de fusta unides entre elles formant una superfície plana de les mateixes mesures que el brocal (veg.) de la tina, amb un orifici circular al mig, que es tapa amb un tap de suro. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Senalla o senaia o senatxo

Cistellet de palma o espart, ovalat i rodó, de base menys ample que la boca, amb dues nanses, que s’utilitza per portar raïm cap a les portadores, portar el menjar a la treballada, el carbó, entre d’altres utilitats. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Portadora

. Recipient en forma de bóta ovalada, més alta que ampla, amb dues nanses a la part superior, anomenades cornaleres, i amb cèrcols de ferro, que serveix per a transportar raïms o vi, i també desfer el sulfat i per fer la mescla del sulfat i la calç. Es carregaven dalt Saber més…

Per laia, Fa ,

Garbó

1 Feix de botja, argelaga, alzina o d’altres plantes que, lligat prèviament amb cordill, es subjecta amb rocs a la part interior del forat de la boixa (veg.) de la tina, per tal d’evitar que les pellofes del raïm embussin la sortida del vi. 2 Feix de sarments per a Saber més…

Per laia, Fa ,

Galet

Broc del porró, del càntir, del barral o gatell, etc. Beure a galet: beure directament des del broc d’un porró, càntir, botella, cantimplora, ampolla, etc., tirant-se el líquid a la boca des d’una certa altura. Foto: Arxiu Ramon Creus (Artés)

Per laia, Fa ,

Estaca

1 Tros de sarment enterrat per a què tregui arrels. 2 Pal, generalment de fusta o canya, que serveix de guia al cep novell perquè creixi de forma adequada. 3 Tros de fusta clavat a la paret d’una barraca o altre lloc, per tal de penjar-hi eines, roba o menjar. Saber més…

Per laia, Fa ,

Espartat, porró espartat

Porró de vidre folrat amb una trena d’espart cosida al voltant del porró i amb una nansa també d’espart. Per reforçar aquest folre de vegades s’hi feien unes quantes voltes de filferro. Foto: Col·lecció la Culla (Manresa). Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,