Bóta del racó

Bóta on envellia el vi de més qualitat d’un celler. Únicament se’n bevia en ocasions especials o bé per obsequiar algú de compromís.  

Per laia, Fa ,

Bota, botella

Recipient de pell de cabra, empegat per dins per a fer-lo impermeable, amb una obertura tapada amb la xeremina, que s’utilitza per a transportar vi en petites quantitats i beure a galet, amb un cordill per penjar-la a l’esquena. Cada estiu calia inflar-la i omplir-la d’aigua per amorosir-la. Foto: Maria Saber més…

Per laia, Fa ,

Bota de cadireta

Bóta gran, de 20 a 40 càrregues de vi, col·locada sobre quatre pilans i dos travessers de fusta, amb una porta d’obertura suficientment gran que permet el pas a l’interior d’una persona, per tal de netejar-la.  

Per laia, Fa ,

Botana

Rodella de fusta, generalment de boix, que s’introdueix dins el bot per tal de tapar el possible forat que s’hi hagi fet amb l’ús. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Bota

1 Recipient de dogues de fusta, de forma gairebé cilíndrica i secció circular o oval, però amb les bases de diàmetre menor que la part del mig, amb un nombre variable de cèrcols i una capacitat d’entre 550 i 600 litres habitualment, tot i que pot arribar a les 40 Saber més…

Per laia, Fa ,

Bot

1. Recipient de pell de boc o de cabra, cosit i recobert de pega per tot arreu menys pel coll de l’animal, que li fa d’embocadura. S’utilitza per a contenir líquids, generalment vi o oli. 2. Mesura equivalent a 8 setzens o 64 porrons, 64 litres. Foto: Col·lecció Mas de la Culla, Manresa. Saber més…

Per laia, Fa ,

Bocoi

Bóta gran, sovint ovalada, de 650 litres de capacitat, amb vuit cèrcols. Era destinada principalment al transport de vi. Foto: Celler Fargas Fargas, Cal Quico de Salelles. Núria Puigdellívol

Barrica

Bóta petita, de fusta de roure o de castanyer, d’entre 200 i 500 litres de capacitat. Sol portar sis cèrcols. La barrica bordelesa on envelleixen els vins de criança és de roure i té una capacitat de 225 litres. Foto: Museu Mas Roqueta (Avinyó). Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Aixeta

Aparell per a regular la sortida del vi d’una bóta, tina o cup. Està format per un canó metàl·lic travessat per una peça que permet tancat o obrir el pas del líquid pel canó des de l’interior del recipient on està muntat. L’aixeta està formada per aquestes parts: creuera, rebava, Saber més…