Vinater, vinader

Persona que es dedica a produir i/o vendre vi. Foto: Capçaleres de dos dels principals vinaders de Manresa des de finals del segle XIX.

Veremar

Collir els raïms del cep un cop madurs. Antigament es feia a mà, tallat el raïm per la cua amb el veremall, aplegant-los en coves i portadores per portar-los a la tina on fermentava el most un cop funyat el raïm.

Segarreta

Veremadors (especialment moltes dones i nois) procedents de la Segarra, Berga i Vic, i de les comarques limítrofes.

Podar

Tallar una part dels sarments del cep per afavorir-ne el creixement i augmentar la qualitat. Hi ha diversos sistemes de poda: – a la cega – d’espasa i daga – daco i pistola – braguer i pistola – de vara – botó i braguer – en rodó (tallar a dos Saber més…

Pesador

Persona que tenia la missió de prendre el pes de les portadores amb una romana, sobretot per evitar que les destinades a l’amo pesessin menys que les del masover o del parcer, perquè hi havia el costum d’esgranar el raïm per atapeir les portadores pròpies, cosa que no es feia Saber més…

Parcer

Persona que té cura d’un terreny d’una altra persona dit propietari, de forma temporal i a canvi del pagament a aquest darrer d’una part del fruit obtingut. Foto: Mas Roqueta, Avinyó

Mesurador

Persona que tenia per comesa controlar i mesurar a l’hora de vendre el vi, fent de mitjancer entre el productor i el comprador o el traginer. Constituïa un altre dels monopolis municipals amb que es finançaven els Ajuntaments bagencs. Havia de ser present en totes les vendes, per a controlar Saber més…