Raquena

Varietat de cep i de raïm negre, de mig temps, producció regular, raïms grossos, de gra rodó i pell aspra i dura, que fan bon vi. També dit: boval

Portuguès blau

Varietat de cep i de raïm negre, primerenc, força productiu, de gra tendre i regular, molt bo tant per fer vi com per raïm de taula.

Planta nova

Varietat de cep i de raïm tardà, gros, blanc, molt productiu, de gra gros, rodó, amb la pell gruixuda, molt bo per penjar i per vi de poc grau. També dit: planta tardana, planta enguera, planta engor, planta de Pedralva, picassent. Foto: Maria Estruch

Picapoll

Varietat de cep de mig temps, molt productiu i poc exigent, de raïm blanc o negre, de gra rodó o llarguet i pell fina, molt bo per penjar, però que agafa la brima (veg.) amb molta facilitat. El blanc donà fama a l’anomenat vi d’Artés. Tradicionalment s’hi elaborava el vi Saber més…

Picapoll negre

Varietat de cep de mig temps, molt productiu i poc exigent, de raïm negre, apinyat, de gra rodó. També dit: sultana, sultanina Foto: Maria Estruch

Pepita/-es

Varietat de cep i de raïm tardà, blanc, de gra gros i clar, llarguet i de pell gruixuda, més bo per a penjar que per fer vi. També dit: ous de gall Foto: Maria Estruch

Parellada

Varietat de cep i raïm blanc, tardà, molt productiu, de raïms regulars i gra rodó, verd-grogós, gros i dolç, que es conserven durant molt temps i fan un vi aromàtic, de baixa graduació. Foto: Maria Estruch

Pansa, panser, pansera, pansa valenciana

1 Varietat de cep i de raïm de mig temps, blanc, molt productiu, de gra rodó, gros, molt dolç, separat, molt apreciat per assecar i per penjar, fa un vi molt fi però flaquet. N’hi ha dues varietats: la pansa rossa, de gra daurat, i la pansa verda, de color Saber més…

Paió, payó

Varietat de cep i de raïm negre, de mig temps, que dóna un vi de bona graduació i molt color, però li costa de madurar.