Terrassenc

Varietat de cep i de raïm negre, de mig temps, de gran producció, conreat des de molt abans de la fil·loxera però que té poca afinitat amb el peu americà. Fa uns raïms mitjanets, apinyats i dóna un vi de poc grau i poc color. També dit: negrelló, negrenyó

Per laia, Fa ,

Sumoll, sumoi, xemoi, ximoll, ximoi

Varietat de cep i de raïm negre, de forta tradició al Bages i rodalies, molt estès en les vinyes velles, però poc apreciat actualment. El raïm és de gra gros, sucós i rodó, força apinyat, pell prima; fa el vi fort, molt negre, abundant, però aspre i poc apreciat. A Saber més…

Per laia, Fa ,

Sumoll blanc

Varietat de cep i de raïm de mig temps, de producció regular, gra gros i llarguerut o ovalat. També dit: escanyacans, escanyagós Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Sobirats

Varietat de cep i de raïm blanc primerenc, de mig temps, molt semblant a la malvasia roja (veg.) però amb la pampa i el sarment diferents, de gra mitjà, esfèric, de color groc daurat. També dit: fumat Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Santjoan, sant Joan, raïm de Sant Joan

Varietat de cep blanc, primerenc, molt productiu, de raïm gros i abundant, molt bo per a la taula, de gust fi i pell tendra, que en anys de pluja es podreix aviat. Ceps molt perjudicats pel vent perquè són molt tendres, i els empeltats sobre rupestris lot sovint es tornen Saber més…

Per laia, Fa ,

Sanjaume, sant Jaume, jaumet

Varietat de cep primerenc blanc, molt antic al Bages, però poc extès perquè produeix poc, amb sarments molt vigorosos i llargs i poc raïm, petit, gra blanc-verdós, rodó, de pell fina i fi de gust, però fluix per al vi. Molt perjudicat per l’oídium. N’hi ha una altra varietat, també Saber més…

Per laia, Fa ,

Salzenc, salsén

Varietat de cep i de raïm negre, de gra gros, fort, allargat i dolç, gens apinyat, molt bo per menjar i per fer vi.

Per laia, Fa ,

Rosseti, rossaqui, rosalti, rosali, rossati

Varietat de cep i de raïm de taula primerenc, de gra gros, allargat, daurat amb tons rosats, molt dolç i gens apinyat, amb la pell gruixuda, molt apte per a conservar penjat. També dit: rossapiu, regina Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Rosseti sense gra

Varietat de cep i de raïm de taula primerenc, de gra mitjà, rodó, daurat, molt dolç i poc apinyat, amb la pell resistent, molt apte per a conservar penjat, i molt apreciat com a raïm de taula pel fet de no tenir grana. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Rebentatines

Varietat de cep i de raïm blanc, molt productiu, de gra fort que es guarda molt, però fa un vi molt flac.

Per laia, Fa ,