Terrassenc

Varietat de cep i de raïm negre, de mig temps, de gran producció, conreat des de molt abans de la fil·loxera però que té poca afinitat amb el peu americà. Fa uns raïms mitjanets, apinyats i dóna un vi de poc grau i poc color. També dit: negrelló, negrenyó

Sumoll, sumoi, xemoi, ximoll, ximoi

Varietat de cep i de raïm negre, de forta tradició al Bages i rodalies, molt estès en les vinyes velles, però poc apreciat actualment. El raïm és de gra gros, sucós i rodó, força apinyat, pell prima; fa el vi fort, molt negre, abundant, però aspre i poc apreciat. A Saber més…

Sumoll blanc

Varietat de cep i de raïm de mig temps, de producció regular, gra gros i llarguerut o ovalat. També dit: escanyacans, escanyagós Foto: Maria Estruch

Sobirats

Varietat de cep i de raïm blanc primerenc, de mig temps, molt semblant a la malvasia roja (veg.) però amb la pampa i el sarment diferents, de gra mitjà, esfèric, de color groc daurat. També dit: fumat Foto: Maria Estruch

Santjoan, sant Joan, raïm de Sant Joan

Varietat de cep blanc, primerenc, molt productiu, de raïm gros i abundant, molt bo per a la taula, de gust fi i pell tendra, que en anys de pluja es podreix aviat. Ceps molt perjudicats pel vent perquè són molt tendres, i els empeltats sobre rupestris lot sovint es tornen Saber més…

Sanjaume, sant Jaume, jaumet

Varietat de cep primerenc blanc, molt antic al Bages, però poc extès perquè produeix poc, amb sarments molt vigorosos i llargs i poc raïm, petit, gra blanc-verdós, rodó, de pell fina i fi de gust, però fluix per al vi. Molt perjudicat per l’oídium. N’hi ha una altra varietat, també Saber més…

Salzenc, salsén

Varietat de cep i de raïm negre, de gra gros, fort, allargat i dolç, gens apinyat, molt bo per menjar i per fer vi.

Rosseti, rossaqui, rosalti, rosali, rossati

Varietat de cep i de raïm de taula primerenc, de gra gros, allargat, daurat amb tons rosats, molt dolç i gens apinyat, amb la pell gruixuda, molt apte per a conservar penjat. També dit: rossapiu, regina Foto: Maria Estruch

Rosseti sense gra

Varietat de cep i de raïm de taula primerenc, de gra mitjà, rodó, daurat, molt dolç i poc apinyat, amb la pell resistent, molt apte per a conservar penjat, i molt apreciat com a raïm de taula pel fet de no tenir grana. Foto: Maria Estruch

Rebentatines

Varietat de cep i de raïm blanc, molt productiu, de gra fort que es guarda molt, però fa un vi molt flac.