Entrecavar
Cavar lleugerament tot volt del cep per desfer terrossos i tallar males herbes.
Cavar lleugerament tot volt del cep per desfer terrossos i tallar males herbes.
Polvoritzar els ceps amb una dissolució de sulfat de coure en aigua, o d’altres compostos químics adients, per prevenir o guarir el míldiu i les malures provocades per fongs i paràsits que puguin afectar-lo. Foto: Arxiu família Borrós, Manresa
Aplicar sofre als ceps per combatre l’oídium, malura o cendrosa, a mà o a màquina.
Acció de tapar les esquerdes de la tapa de la tina o d’un tonell amb una barreja d’aigua i terra o calç, que després es tapa amb sorra seca, per a què no respiri durant la fermentació; el tap de la tina, però, es deixa fluix perquè no surti disparat Saber més…
Introduir en la soca d’un bord, prèviament escapçada i esberlada un parell de centímetres, un tros de sarment amb un parell o tres de gemmes, la part inferior del qual s’ha rebaixat amb una eina per donar-li forma de tascó. Posteriorment es lliguen ambdós amb ràfia perquè no se separin Saber més…
1 Mena de falçó o veremall, d’uns 20 cm. de fulla corbada i esmolada d’un costat, amb un apèndix de ferro que s’usa com una petita destral i que està situat a la part oposada, anomenat castellet (veg.), i amb un mànec de fusta a manera d’empunyadura. S’usa per esberlar Saber més…
Trencar la punta dels sarments o brots verds per sobre del darrer raïm, per tal de controlar ne el creixement i estalviar nutrients per al fruit. Foto: Maria Estruch
Treure la terra del voltant de la soca del cep per treure les arrels que surten del bord en amunt, sinó el cep es mor. També per a empeltar el peu americà.
Tallar les arrels petites que treuen les soques dels ceps nous en la part de l’empelt perquè no xuclin, deixant únicament l’arrel del cep americà o peu. Per aquesta feina s’usava una eina específica: la desarreladora (veg.).
Regirar la terra amb el xapo, l’aixada, el càvec o qualsevol eina similar per airejar-la i llevar-li les males herbes.