Verolar

Començar a tenir el color del raïm madur o de la fruita madura. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Verol

Raïm que comença a madurar, que comença a canviar de color.

Per laia, Fa ,

Sobrecoll

Brot del cep que surt del nus superior del fragment de sarment deixat en podar. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Sarment, redolta

 Branca del cep, llarga, prima i flexible, la major part de la qual es talla cada any durant la poda. S’utilitzaven per fer foc, se’n feien feixos i es guardaven per l’hivern. A Santpedor, també es cremaven per fer carbonet per fer pólvora. Foto: Núria Puigdellívol

Per laia, Fa ,

Raïm

Fruit del cep (Vitis vinifera) en forma de baies de grans rodons, sucosos i de coloració diversa, entre el verd groguenc i el moradenc fosc i enllustrat, dels quals s’extreu el most que es converteix en vi un cop fermentat. El seu ús medicinal és tan extens que rep un Saber més…

Per laia, Fa ,

Rabassa, rabassa morta

Cep. La part de la soca. 2 En el dret català s’anomena rabassa morta el contracte en què l’amo del terreny el cedeix, mitjançant el pagament de les parts, per a plantar-hi vinya i gaudir-ne durant la vida de les plantes. El contracte a primers ceps es dissol quan es Saber més…

Per laia, Fa ,

Plor

Acció i efecte de plorar els ceps, sobreiximent de la saba quan el cep es comença de moure, cap a la primavera, si hom el poda o li talla els sarments. Foto: Maria Estruch

Per laia, Fa ,

Peu

Base del cep. El peu americà, també anomenat bord, es va estendre després de la fil·loxera perquè era resistent a aquest insecte, però cal empeltar-lo de la varietat desitjada. En canvi l’anomenat peu franc, del cep europeu, n’era afectat. Aquest darrer viu de les seves pròpies arrels, no s’ha d’empeltar.

Per laia, Fa ,