Verolar
Començar a tenir el color del raïm madur o de la fruita madura. Foto: Maria Estruch
Començar a tenir el color del raïm madur o de la fruita madura. Foto: Maria Estruch
Raïm que comença a madurar, que comença a canviar de color.
Brot del cep que surt del nus superior del fragment de sarment deixat en podar. Foto: Maria Estruch
Branca del cep, llarga, prima i flexible, la major part de la qual es talla cada any durant la poda. S’utilitzaven per fer foc, se’n feien feixos i es guardaven per l’hivern. A Santpedor, també es cremaven per fer carbonet per fer pólvora. Foto: Núria Puigdellívol
Fruit del cep (Vitis vinifera) en forma de baies de grans rodons, sucosos i de coloració diversa, entre el verd groguenc i el moradenc fosc i enllustrat, dels quals s’extreu el most que es converteix en vi un cop fermentat. El seu ús medicinal és tan extens que rep un Saber més…
Cep. La part de la soca. 2 En el dret català s’anomena rabassa morta el contracte en què l’amo del terreny el cedeix, mitjançant el pagament de les parts, per a plantar-hi vinya i gaudir-ne durant la vida de les plantes. El contracte a primers ceps es dissol quan es Saber més…
Acció i efecte de plorar els ceps, sobreiximent de la saba quan el cep es comença de moure, cap a la primavera, si hom el poda o li talla els sarments. Foto: Maria Estruch
Peu, cep americà, planta que serveix de suport a l’eixert.
Base del cep. El peu americà, també anomenat bord, es va estendre després de la fil·loxera perquè era resistent a aquest insecte, però cal empeltar-lo de la varietat desitjada. En canvi l’anomenat peu franc, del cep europeu, n’era afectat. Aquest darrer viu de les seves pròpies arrels, no s’ha d’empeltar.
1 Porció o part d’un raïm. 2 Raïm sencer, gotim.