A través del Catàleg de serveis 2019 de la Diputació de Barcelona, han sol·licitat l’ajut per al projecte de recuperació de memòria popular de la vinya i el vi a través de la Fitxa de “Projectes culturals mancomunats” les següents agrupacions de municipis:
- Avinyó, Artés i Navàs
- Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat i Castellgalí
- Callús, Cardona i Sant Joan de Vilatorrada
- Navarcles, Talamanca, Mura i Pont de Vilomara i Rocafort
- Manresa
Les primeres accions previstes consisteixen a crear una xarxa d’interlocutors de cada municipi, voluntaris o representant d’entitats o de l’ajuntament, i amb les entitats impulsores i identificar aquelles persones grans que estiguin o hagin estat relacionades amb el treball de la vinya i el vi i puguin aportar un coneixement i un testimoni de qualitat.
Les entrevistes als testimonis proposats, la recerca i recollida d’informació i la generació de recursos a se n’encarrega la Mireia Vila, historiadora. De la coordinació i la difusió se n’encarrega l’Arada creativitat social, cooperativa experta en processos col·laboratius i participatius de recollida de testimonis de memòria en l’àmbit del treball al camp a la Catalunya Central.
Paral·lelament, el Centre d’Estudis del Bages farà un recull i inventari de tots els recursos patrimonials, culturals i de coneixement disponibles al Bages sobre el treball de la Vinya i el vi. Per desenvolupar aquest projecte el CEB ha demanat un ajut a l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). El Centre d’Estudis del Bages, que compta amb historiadors i antropòlegs entre els seus membres, també farà una tasca de suport i supervisió a la recerca.
En aquesta fase, també es preveu seguir explicant el projecte per a que altres municipis s’hi puguin afegir.
En les properes fases es desenvoluparan els mitjans per a que el coneixement adquirit pugui ser preservat com a patrimoni identitari compartit i utilitzat com a recurs cultural, pedagògic, turístic i de desenvolupament territorial.