Estaca

1 Tros de sarment enterrat per a què tregui arrels. 2 Pal, generalment de fusta o canya, que serveix de guia al cep novell perquè creixi de forma adequada. 3 Tros de fusta clavat a la paret d’una barraca o altre lloc, per tal de penjar-hi eines, roba o menjar. Saber més…

Corsecat

Dit del cep que se li asseca la medul·la per l’acció d’alguna plaga o malaltia. Foto: Maria Estruch

Colgat

Nou cep obtingut colgant o tapant amb terra un sarment vigorós del cep del costat per a què arreli i creixi, i així, a la llarga, poder substituir el cep vell. Foto: Núria Puigdellívol

Cep

Vitis vinifera. Arbust sarmentós de la família de les vitàcies, de fulles palmades i dentades, amb circells opositifolis i flors petites en panícula, que produeix baies arrodonides agrupades en una rapa que forma els raïms. N’existeixen més de vuit mil varietats. Foto: Vinyes de la Carrera, Cabrianes (Sallent). Núria Puigdellívol

Capficat

Dit del cep que té enterrat un sarment de la soca vella perquè faci arrels i així crear-ne un de nou al costat. Se li deixen sortir un parell de borrons fora de la terra i pels que queden colgats, treu les arrels. Es fa durant el mes de febrer Saber més…

Brotar

Treure brots una planta, començar créixer i desenvolupar-se els borrons o gemmes, que s’han mantingut inactius durant l’hivern. Aquesta fase del desenvolupament d’un cep té lloc entre els mesos de març i abril, depenent del lloc on està situada la vinya, la climatologia de l’any en qüestió i la mena Saber més…

Brocada

1 Porció del sarment que resta al cep després d’efectuada la poda. 2 Segon borró, situat entre el braguer i el sobrecoll, que hom deixa a cada sarment en podar. 3 Tija o sament que es desenvolupa a partir del borró homònim. Foto: Maria Estruch

Brisa

Pellofes, rapa i pinyols del raïm després de premsat, és a dir, el conjunt de les parts sòlides del raïm. Foto: Maria Estruch

Borró

Gema que donarà lloc al brot, de forma ovoïdal, amb coberta de fulletes escamoses i l’interior amb l’esbós de les futures fulles recobertes d’una pilositat vellutada. Foto: Maria Estruch

Bord

1. Brots que surten a la soca del cep, procedents del peu americà. 2. Fill bastard. 3. Mala persona. Foto: Maria Estruch