Coneixeu la malvasia de l’Estruch? Hem anat a ca l’Estruch (Navàs), on l’Andreu i l’Àngela ens han explicat com un avantpassat va anar al Rosselló a buscar peus americans i els va empeltar amb sarments d’unes malvasies roges que havien sobreviscut a la fil·loxera.
L’Andreu Estruch Parcerissa (1933) i l’Àngela Subriana Espelt (1934) encara cuiden els ceps i elaboren el vi com abans. Excepte fonyar o, com els agrada dir a ells, “ballar sobre els raïms”. Ara els aixafen amb una màquina, però fins fa poc encara ho feien amb els peus.
La casa de l’Estruch, a Sant Cugat del Racó (Navàs), va ser construïda a finals del segle XIX per un besavi de l’Andreu que es deia Joan Estruch i Puig, amb l’ajuda dels seus germans. Foren també el Joan i un germà seu els qui, passada la fil·loxera, van anar al Rosselló a buscar peus americans, juntament amb un veí. Aquests peus els van empeltar amb sarments dels tres únics ceps que havien sobreviscut a la plaga, que eren de malvasia roja. Els primers anys, venien molts pagesos dels voltants a buscar-ne sarments, perquè s’havien quedat sense ni un cep. Avui en dia encara hi ha vinyaters en aquelles contrades que cultiven malvasia de l’Estruch.
L’Àngela va néixer a Montclar, on no hi havia vinyes però també consumien vi. Ella, els seus pares i els seus cinc germans eren masovers del mas Coll-de-Ralic, i més tard van continuar fent aquesta feina a les cases de Cal Cirera i Fonollet (Casserres). Era ben petita que ja guardava vaques i duia l’esmorzar i el berenar als germans i mossos que treballaven al camp: “a la cistella no hi faltava mai la botella de vi!”.
Amb 22 anys l’Àngela es va casar amb l’Andreu i va entrar com a jove a ca l’Estruch. En aquella casa no eren tanta colla i entre tots ho havien de fer tot. Va aprendre a fer moltes feines vitivinícoles: esbrollar, esgriolar, veremar, premsar… Quan hem començat l’entrevista deia que no sabia res de la vinya, però amb 63 anys de treballar-la se n’aprèn molt! Ella i el seu marit ens han explicat tota mena de detalls de les feines de la vinya i, fins i tot, els secrets de com fer un bon vi ximat que quedi una mica “piquet”.
L’Àngela i l’Andreu són els pares de la Maria Estruch Subirana, doctora en filologia i autora del diccionari etnolingüístic “Les Mil veus de Bacus”, una obra de referència per a l’estudi de la cultura tradicional de la vinya i el vi al Bages.
0 comentaris